Deze langere meditatie begeleid je in het vinden van emoties en lichamelijke ongemakkelijke sensaties, deze te doorvoelen om ze vervolgens te reguleren. Met reguleren wordt bedoeld dat je je zenuwstelsel tot rust kunt brengen, uit de stress staat van vechten of vluchten komen. Hierdoor kalmeert je lichaam en je hele systeem; emoties, gedachten en gevoel te moeten handelen.

Je kunt het gebruiken als manier om jezelf te reguleren als je je overspoeld voelt door emoties of lichamelijke sensaties. Als je die eerste gevoelens kunt opmerken en kunt reguleren, dan zal je merken dat je de automatische reactiviteit of gedachten voor kunt zijn en dus meer rust ervaart. Het kan zijn dat het niet de eerste keer gelijk werkt en lukt, dat je het niet volhoudt, onrustig ervan wordt. En daar gaat het eigenlijk precies om; dat je wat er ook opkomt kunt ervaren en tot rust kunt brengen, dus ook die onrust. Hoe vaker het lukt, hoe gemakkelijker het wordt en je zal gaan merken dat overspoeling minder intens wordt en zelfs zo goed als weg gaat.

Jij hebt de controle over waar je je focus legt en hoe je met name je ademhaling gebruikt om te reguleren. De ruimte nemen om een andere keuze te maken dan mee te gaan in de automatische reactiviteit die je systeem gewend is in gang te zetten.

NB: pas deze meditatie niet toe tijdens deelname aan het verkeer of tijdens het gebruik van machines.

Neem contact op

“Trauma bepaalt hoe jij vanuit overleving NU in het leven functioneert”

Nikki Nooteboom