Als je in ‘overlevingsstand’ gaat worden #stresshormonen aangemaakt en dan met name #Cortisol en #Adrenaline. Maar wat doen deze hormonen nou eigenlijk? We weten nog niet alles van de #hersenen, maar dankzij moderne technieken kunnen er vrij specifieke #onderzoeken gedaan worden.

Cortisol
Dit hormoon heeft o.a. als resultaat dat het de ‘#Hippocampus’ lamlegt. Een zeepaard-vormig stukje dat zich in het binnenste van beide #hersenhelftenbevindt. Het slaat nieuwe #herinneringen (expliciet geheugen) op die als ze voldoende van waarde blijken te zijn in het lange-termijngeheugen van de #Cortex worden opgeslagen. Als de Hippocampus niet goed meer werkt, dan veroorzaakt dat vermindering/verlies van het korte-termijngeheugen en vaak ook #desoriëntatie. Een langere periode van hoge doses Cortisol in het bloed veroorzaakt zelfs schade aan de Hippocampus. Dat betekent dus ook dat het lange-termijngeheugen wordt beschadigd.

Adrenaline
Aan de andere kant maak je ook Adrenaline aan dat de werking van de #Amygdala juist versterkt. Een soort boontjes-achtig stukje dat net als de Hippocampus onderdeel is van het Limbische systeem en wederom in beide hersenhelften zit. De Amygdala speelt een rol bij de opslag van #herinneringen aan emotionele gebeurtenissen. Het bepaalt of iets wat via de #zintuigen binnenkomt veilig of onveilig is, op deze manier worden emoties gekoppeld aan zintuigelijke ervaringen en de objecten, mensen en dieren die daarmee verbonden zijn. Bij constante over-activatie van de Amygdala kunnen deze koppelingen opgeslagen worden als lange-termijn #conditionering(automatische reacties), wat #angstreacties uitlokt en in gang zet.

#Trauma en #stress betekent constant verhoogde hoeveelheden van deze hormonen en daarom is er zoveel #angst aanwezig wat via het cognitieve denken niet te beïnvloeden is. Vaak heb je het gevoel dat je geen controle hebt over je gedrag, voelen en denken. En als je het zo biologisch bekijkt dan is dat dus vrij logisch.

Het goede nieuws is dat dit hersteld kan worden, maar je kan je voorstellen dat dit vrijwel onmogelijk is met logisch nadenken en praten, wat zich in de cortex bevindt. “Ik weet het wel, maar mijn lichaam staat constant in vuur en vlam”. Ook het cognitief veranderen van gedrag zet alleen meer druk op het #overlevingssysteem.

Hierom is het zo belangrijk dat we ons meer gaan richten op het subcorticale brein en het lichaam, zoals ademtechnieken, focus op het nu (#mindfulness, #yoga), zenuwstelselgerichte en lichamelijke oefeningen en #breinintegratieoefeningen. Om de inhoudelijke #gedachten en #emoties te helpen uit die wervelstorm te komen, zijn EMDR* en Internal Family Systems Therapie zeer effectief.

Conclusie: je bent #niet #ziek, je #systeem doet precies wat het moet doen: overleven!! En je gedrag is dus niet wie je bent.

* #EMDR is vooral effectief gebleken bij #volwassen incident #trauma en minder bij ontwikkelings- of #hechtingstrauma.

Neem contact op

“Trauma bepaalt hoe jij vanuit overleving NU in het leven functioneert”

Nikki Nooteboom