Dagelijkse rituelen voor integratie: De Mindsight Seven (Dan Siegel)

  • FOCUS: elke dag op één object beginnend met 5 minuten en verleng het wanneer het goed voelt, zonder afleiding van apparaten
  • YOU-turn:kijk wat er in je lichaam opkomt, de lichamelijke sensatie, je gevoelens en je gedachten. Benoem ze zonder oordeel en vraag het om een stap terug te doen
  • DOWNTIME: wakker zijn, maar geen plannen hebben. Begin gewoon ergens en volg waar je zin in hebt
  • FYSIEKE TIJD: breng je lichaam in beweging. Bijvoorbeeld:l uister naar een boek terwijl je loopt, loop of fiets naar de winkel in plaats van met de auto, neem een sta-bureau, doe aan yoga, sport of dans
  • SPEELTIJD: speel zonder te concurreren of te worden beoordeeld. Spelen met onze geest, ons lichaam en onze relaties. Spelen is altijd belangrijk, de hersenen de ruimte geven om nieuwe combinaties te maken en creatief te zijn, zodat het zelforganiserend vermogen kan ontstaan. ZONDER oordeel. Geen team of band waar je naar anderen moet luisteren en doen wat je wordt opgedragen.
  • CONNECTIE MAKEN: met andere mensen, wezens of de natuur. Met een gevoel van dankbaarheid, vrijgevigheid en zonder oordeel naar jezelf en de ander.
  • SLAAPTIJD: het reinigen van de hersenen van neurotoxines door de gliacellen; afvalstoffen ten gevolge van breinactiviteit. Slaap op gezette tijden voor meerdere uren aaneengesloten, bij voorkeur als het (ook) donker is.

Bewegingen voor integratie

Neem contact op

“Trauma bepaalt hoe jij vanuit overleving NU in het leven functioneert”

Nikki Nooteboom