Anno 2022 en bevinden we ons in België […of waar dan ook in Europa (red.)]. Eeuwen en decennia na de afschaffing van de slavenhandel en na het einde van het kolonialisme. Een hele periode waarin mensen van Afrikaanse afkomst integraal deel uitmaken van het sociale en economische weefsel van de Europese Unie (EU), waaronder België. Toch is racisme en discriminatie het meest prominente thema in de gedachten van mensen van Afrikaanse afkomst in België.

Racisme & discriminatie sluit hen uit van volledige deelname aan onderwijs, werkgelegenheid en bestaansmogelijkheden. De uitsluiting is meestal onbewust en onopzettelijk, maar toch zeer systematisch. Het probleem is zeer bekend, maar de ware omvang en de aard van de impact op het leven van Afrikanen in België worden niet erkend. Een nogal pijnlijk onderwerp dat mensen van Afrikaanse afkomst in België niet alleen slapeloze nachten bezorgt, maar ook vatbaar maakt voor raciale onrust en ontkoppeling van de samenleving.

In dit verslag leest u meer over HOE racisme zich manifesteert, HOE mensen van Afrikaanse origine er dagelijks tegenaan gaan en WAT hun noden zijn om het gevoel te hebben dat ze daadwerkelijk leven in één van de landen die beschouwd worden als het meest ONTWIKKELD, DEMOCRATISCH en VEILIGST in de wereld. Een narratief onderzoek DOOR en MET mensen van Afrikaanse afkomst in België. Bedankt om SANKAA te ondersteunen in dit project.

Lees het hele rapport hier

Neem contact op

“Trauma bepaalt hoe jij vanuit overleving NU in het leven functioneert”

Nikki Nooteboom