NIKKI NOOTEBOOM

Traumatherapie door Nikki Nooteboom

Een aantal jaar geleden klapte mijn leven eindelijk uit elkaar. Ik kon het niet meer bijeen houden. Mijn zoektocht begon en vond het niet in de reguliere zorg, dat wist ik al 25 jaar; daar moet ik vandaan blijven.

Studeren in het buitenland (online vooral), in de VS therapie gevolgd, alles wat ik leerde paste (en pas) ik op mezelf toe. Ik leer en ervaar het een en dat zorgde weer voor nieuwe vragen en nieuwe studies. Boeken, heel veel boeken, maar alles ervaar ik zelf.

Nu help ik mensen in mijn overvolle praktijk met de Trauma Informed kijk op mensen en therapieen en tools die echt effectief zijn en zorgen voor autonomie van iedereen. Ik pas mij aan op mijn clienten, niet andersom. Zij hoeven niet in mijn trucje te passen, ik zorg dat ik leer wat zij nodig hebben.

Ik ben nu degene die mij 25 jaar geleden al had kunnen helpen. De kennis was er toen ook al, maar het was niet beschikbaar gesteld. Nu is het er (helaas nog nauwelijks vergoed), dankzij Internet. We kunnen onze eigen weg vinden en steeds meer therapeuten zien het licht dat hoe het nu gaat niet alleen niet werkt, maar veelal meer schade veroorzaakt.

Het draait om de client en om de connectie tussen client en therapeut. Mijn persoon is essentieel onderdeel van wat ik doe, een gesprek van mens tot mens. Dit ben ik, wie ben jij?

OPLEIDINGEN & TRAININGEN

Om zo direct mogelijk te kunnen leren van degenen die in mijn ogen de beste kijk op mensen en op hulpverlening hebben, studeer ik zoveel mogelijk bij henzelf. De belangrijkste mensen in de traumawereld bevinden zich in Amerika. Gelukkig bestaat Internet en kan ik over de hele wereld studeren. De certificaten die ik heb behaald zijn ook bijna allemaal direct afkomstig van de organisaties waar zij werkzaam zijn of in hun naam zijn opgezet.

 • Trauma Informed Certified Practitioner – TIC Training Center, Colorado USA
 • Advanced Master Program on the Treatment of Trauma – NICABM.
 • Trainingen bij NCTSN (National Child Traumatic Stress Network):
  • Understanding and working with dissociative states

Internal Family Systems

 • IFS Continuity, deepening knowledge and skills
 • IFS & Children and Adolescents
 • IFS in action Masterclass by Richard Schwartz
 • IFS Circle, foundations of IFS model

Andere:

 • Motivational Enhancement Techniques – University of Virginia
 • Skilled Helper Training Course – Egan & Ramsay
 • Sensorimotor Psychotherapy (Pat Ogden, Ph.D): Body Oriented Therapy Techniques for Trauma and Attachment
 • Somatic Experiencing; Healing Trauma – Peter Levine
 • Vagal Toning Program – Rewire Therapy Institute
 • EFT & TFT (‘tapping’) Practitioner – The Priority Academy
 • Comprehensive Interpersonal Neurobiology Master course – Dr Dan Siegel (full scholarship)
 • The Neurobiology of Attachment – Dr Dan Siegel
 • Modern Applied Psychology (diploma) – Achology, Scotland
 • Philosophy & The Sciences – The University of Edinburgh
 • Psychological First Aid – Johns Hopkins University
 • Addiction Prevention and Treatment Clinical Skills – Yale University
 • The Addicted Brain | neurobiology – Emory University
 • Trauma Research Foundation Conference – Boston / online 2022
 • IFS: Exploring the cultural burdens of several countries in Eastern Europe through the eyes of our parts
 • IFS: How to safely support people affected by war?
 • IFS Weekender Challenge – IFS Guide
 • Collective Trauma Summit 2021 – Hubl
 • The Wisom of Trauma Talks 2 – Gabor Maté
 • Psychotherapy, Spirituality, and Social Change Summit
 • Somatic Experiencing Conference 2021 – Peter Levine
 • Jaarsymposium Verslaving 2020
trauma therapist netherlands belgium

NIKKI NOOTEBOOM

Vrijwel mijn hele leven heb ik gestoeid met mijzelf, mijn omgeving, de geboden zorg en het leven in het algemeen. Mijn uit de hand gelopen verslaving zorgde er uiteindelijk voor dat ik besloot mijzelf beter te maken, want ik had geen vertrouwen meer in de Geestelijke Gezondheidszorg. Door die hulp was de put alleen maar dieper en donkerder geworden.

Via veel studie en onderzoek (zie hieronder) stuitte ik op de groep wetenschappers die al decennia bezig is met het ontrafelen van trauma en het vinden van bewezen effectieve methoden om mensen te helpen uit de spiraal van angst en reactiviteit te komen. Trauma? Alles viel ineens op z’n plek; ik ben helemaal niet ziek, mijn systeem doet precies wat het moet doen: overleven! Het gaat dan ook niet om wát er precies gebeurd is maar welke gevolgen het voor mij nu heeft; hoe hou ik mezelf veilig en welke kwetsbaarheid zit daaronder? Het transformeren van het systeem is waar de oplossing ligt en dat doe je niet met praten en medicatie.

Mensen lijden omdat ze niet erkend worden dat trauma de oorzaak is. Het bestaande systeem heeft de kennis niet en kijkt op een ‘ziekmakende’ manier naar mensen. De wetenschappelijke kennis is er al een hele tijd, maar buiten de deur gehouden. Gelukkig is de doorbraak er eindelijk, mede dankzij het boek van Bessel van der Kolk: The Body Keeps the Score (Traumasporen). Mijn doel is niet alleen mensen helpen zichzelf beter te maken, maar ook om het huidige paradigma te veranderen.

Inmiddels kan ik dicht bij mezelf blijven, kom ik niet meer in aanmerking voor de diagnoses waar men mij mee naar huis had gestuurd en staat mijn leven niet meer in het teken van overleven. Ik kan de verantwoordelijkheid voor mijn leven nu nemen en heb daar alle vertrouwen in. Ik ben inmiddels bijna 50 en ben nu de persoon die mij decennia eerder had kunnen helpen.

Je bent als getraumatiseerd persoon niet ziek of gek, je bent in overleving.

OPLEIDINGEN & TRAININGEN

Om zo direct mogelijk te kunnen leren van degenen die in mijn ogen de beste kijk op mensen en op hulpverlening hebben, studeer ik zoveel mogelijk bij henzelf. De belangrijkste mensen in de traumawereld bevinden zich in Amerika. Gelukkig bestaat Internet en kan ik over de hele wereld studeren. De certificaten die ik heb behaald zijn ook bijna allemaal direct afkomstig van de organisaties waar zij werkzaam zijn of in hun naam zijn opgezet.

 • Trauma Informed Certified Practitioner – TIC Training Center, Colorado USA
 • Advanced Master Program on the Treatment of Trauma – NICABM.
 • Trainingen bij NCTSN (National Child Traumatic Stress Network):
  • Understanding and working with dissociative states

Internal Family Systems

 • IFS Continuity, deepening knowledge and skills
 • IFS & Children and Adolescents
 • IFS in action Masterclass by Richard Schwartz
 • IFS Circle, foundations of IFS model

Andere:

 • Motivational Enhancement Techniques – University of Virginia
 • Skilled Helper Training Course – Egan & Ramsay
 • Sensorimotor Psychotherapy (Pat Ogden, Ph.D): Body Oriented Therapy Techniques for Trauma and Attachment
 • Somatic Experiencing; Healing Trauma – Peter Levine
 • Vagal Toning Program – Rewire Therapy Institute
 • EFT & TFT (‘tapping’) Practitioner – The Priority Academy
 • Comprehensive Interpersonal Neurobiology Master course – Dr Dan Siegel (full scholarship)
 • The Neurobiology of Attachment – Dr Dan Siegel
 • Modern Applied Psychology (diploma) – Achology, Scotland
 • Philosophy & The Sciences – The University of Edinburgh
 • Psychological First Aid – Johns Hopkins University
 • Addiction Prevention and Treatment Clinical Skills – Yale University
 • The Addicted Brain | neurobiology – Emory University
 • Trauma Research Foundation Conference – Boston / online 2022
 • IFS: Exploring the cultural burdens of several countries in Eastern Europe through the eyes of our parts
 • IFS: How to safely support people affected by war?
 • IFS Weekender Challenge – IFS Guide
 • Collective Trauma Summit 2021 – Hubl
 • The Wisom of Trauma Talks 2 – Gabor Maté
 • Psychotherapy, Spirituality, and Social Change Summit
 • Somatic Experiencing Conference 2021 – Peter Levine
 • Jaarsymposium Verslaving 2020

Dit past bij mij…

Ik zeg op het einde van de sesssie nog net vlug Hartelijk dank tegen je.. en dat klinkt zo flinterdun want ik voel mij nu ook zo dankbaar.. Ik voel nu pas dat ik echt begin, en de therapie die jij mij geeft en hoe je dat doet .. dichtbij mij staat. Dit past bij mij .. ik probeer het in woorden te vangen maar het is meer dan dat .. een gevoel! Ik ben zo dankbaar dat jij als mijn therapeut op mijn pad bent en ik leer zoveel maar ook dat je het voor elkaar krijgt met je info en oefeningen dat ik meer verheldering voel en mijzelf alleen nu leer kennen zonder al die delen. Ik vind het echt zo bijzonder en knap😉 dat je weet mij te laten bewegen.. leren losweken van dat alles.

N te H (NL)
Contact met Nikki